GeoNext stopt niet bij een puntenwolk

Nieuws GeoNext stopt niet bij een puntenwolk
Mobiel scannen
Mobiel laserscannen Utrecht CS

Laserscanning van infrastructuur en gebouwen neemt toe. Laserscanning is een efficiënte inwinmethode om snel zeer en nauwkeurig grote objecten en arealen in te meten.

Het resultaat is een puntenwolk met miljarden puntjes. Wat gaat u doen met al deze informatie?

Uw specialist (ontwerper of constructeur) moet niet belast worden met deze omvangrijke bestanden en het modelleren van informatie uit een puntenwolk. Het werken met puntenwolk vraagt om veel ervaring en geschikte software. Uw specialist houdt zich bezig met zijn of haar specialiteiten.

GeoNext heeft de afgelopen jaren algoritmes en software ontwikkeld om puntenwolken snel om te zetten naar bruikbare informatie. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Digitale Terrein Modellen
  • Informatie over uw assets (type, positie, scheefstand, vorm)
  • Wegverharding
  • Wegbelijningen
  • 3D-BIM modellen

GeoNext gaat verder dan de puntenwolk. GeoNext zorgt ervoor dat de puntenwolken omgezet worden naar een CAD of BIM-model, op maat voor uw toepassing – zodat deze modellen direct door u gebruikt kunnen worden.

Om te borgen dat onze producten aan uw eisen voldoen, heeft GeoNext specialisten in dienst met veel ervaring in o.a. Revit, NLSfB en NLCS.

Voorbeeld 1 Station Almere

Station Almere wordt binnenkort aangepast voor de Floriade 2022. Voor het ontwerp was een Revit model nodig. De enige bron waren gedigitaliseerde ontwerptekeningen uit 1987. Het gehele station is door ons statisch gescand en gemodelleerd in Revit conform de NL-SfB.

Almere
Station Almere, LOD300

Voorbeeld 2 Provinciale weg

Voor het aanpassen van de infrastructuur is een provinciale weg ingemeten met mobile laserscanning, statische laserscans en dieptemetingen met behulp van een peilboot. Van al deze metingen is een homogeen 3D-BIM-model gemaakt.

Voorbeeld 3 Asset-Informatie

Voor de beheerders van onder andere infrastructuur is actuele informatie over de assets noodzakelijk. GeoNext is in staat om geautomatiseerd de geometrische toestand van een asset vast te leggen. Gegevens over de plaats, scheefstand, aanwezigheid wordt vanuit een puntenwolk berekend.

Met behulp van een (dynamisch) ingewonnen puntenwolk worden de objecten automatisch gevonden en een 3D-model wordt “gefit” op de puntenwolk. Van het model zijn de coördinaten, translatie- en rotatieparameters berekend. Dit alles met een nauwkeurigheid van enkele centimeters.

Wilt u meer informatie of heeft u ideeën over andere toepassingen, neem dan contact met ons op.

Delen: